Matspjälkningen



Magen och Tarmarna

Tänderna sönderdelar och maler maten, sedan blandas maten med saliv från spottkörtlarna, saliven innehåller enzymet amylas som påbörjar nedbrytningen. Enzymer är proteiner som ökar eller minskar hastigheten på kemiska reaktioner. Nästan alla processer inom den biologiska cellen behöver enzymer för att fortgå med tillräckliga hastigheter.
Matstrupen är ca. 25 cm lång och är uppdelad i 3 delar. Den leder maten till magsäcken genom att pressa fram maten med hjälp av musklerna. Magsäcken ligger överst till vänster i bukhålan under mellangärdet. Den är nästan helt täckt av levern och bröstkorgen. Magsäcken bearbetar maten till en lös massa med hjälp av magsyra, magsyran innehåller saltsyra och ett enzym som bryter ner proteiner. Magsäcken har en slemhinna som tål frätande syra. Dryck passerar snabbast och fet mat stannar kvar längst. Innan det töms vidare till tunntarmen så utsöndrar bukspottskörteln enzymer som bryter ner födoämnen, den utsöndrar också insulin, glukagon och somatostatin.
Tolvfingertarmen är den första av tunntarmens 3 delar. Den är lika lång som 12 fingrar är breda (ca 25 cm)
Tunntarmen är 3-5 m lång och fortsätter att sönderdela födan genom att musklerna drar ihop sig och delar upp tarmen i mindre delar som sedan sköljer födan med magsaft. Tunntarmen tar upp vatten och näringsämnen från födan, kolhydrater går snabbt igenom och proteiner och fett tar längre tid.
Tjocktarmen är en direkt fortsättning av tunntarmen. Den är 1,5 m lång och dubbelt så tjock som tunntarmen. Den tar emot 1-2 liter sönderdelad föda per dygn som stannar i tarmen 3-10 timmar. I tjocktarmen ändras tarminnehållet från ha varit löst till halvfast avföring.
Njurarna är bönformade organ som ligger delvis täckta av bukhinnan på var sida om ryggraden nära dess mittpunkt. Hos en vuxen människa väger njurarna ca 160 gram. Dem renar vårt blod genom att ta bort restprodukter. Det kan vara allt från urinämne och gallfärgämnen men också främmande ämnen tex läkemedel. Njurarna bildar urin, reglerar urinens salthalt, surhetsgrad och volym.
I bäckenet övergår tjocktarmen till ändtarmen som är knappt 15 cm och vidgad i nederdelen för att samla avföring innan tarmen måste tömmas.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar